فهرست مطالب

ادب پژوهی - پیاپی 3 (پاییز 1386)

فصلنامه ادب پژوهی
پیاپی 3 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • نگاهی انتقادی به مبانی نظری و روش های بلاغت سنتی
    محمود فتوحی صفحه 9
    این مقاله مبانی نظری و مسائل روش شناختی بلاغت سنتی را بررسی می کند، و بر آن است تا نقاط ضعف و قوت این نظام بلاغی را در تحلیل زیبایی سخن ادبی و قدرت تاثیر بررسی کند. برای این منظور در بخش نخست مبانی نظری این بلاغت را به بحث می گذارد: قائل شدن به دو قطب حقیقی و مجازی برای جهان و زبان، تفکیک نقش لفظ و معنی، جستجوی معانی قطعی، ترجیح وضوح بر ابهام، محدودیت تخیل در قلمرو ادراک حسی، بنیاد ایدئولوژیک، غفلت از بافت و جزئی نگری در سطح کلمه و جمله، و نوشتارمحوری از اصول تئوریک بلاغت سنتی است. در بخش دوم مسائل ناشی از روش کار بلاغیون را به بحث می گذارد. این روش ها که منجر به محدود شدن این دانش شده اند عبارت اند از: ترجیح شعر بر دیگر شکلهای سخن، بی اعتنایی به تحول زبان و ذوق زمان، عدم تحقیق در متون ادبی، مدرسی شدن علم بلاغت، رونویسی و عدم نقد آراء پیشینیان. در پایان نتیجه می گیرد که بلاغت مبتنی بر این مبانی از همسویی با تحول ذوق ادبی و دگردیسی تخیل و خلاقیت ادبی درمی ماند و باید برای تدوین نظام بلاغی کارآمد، روش ها و انتظارات بلاغت را تغییر داد.
  • علیرضا نکویی صفحه 40
    امروزه، هرمنوتیک – چه آن را از سنخ دانش بدانیم یا از جنس روش، و چه از مقوله هنر و مهارت – به درخت تناوری تبدیل شده است که در خاک علوم و فنون ریشه دوانیده و بر حوزه های مختلف معرفت انسانی سایه گسترانیده است. هرمنوتیک در حرکت تاریخی اش ادوار و مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته و چهره های گوناگونی به خود گرفته است، اما همواره وجه مشترک همه این گرایشها و شاخه ها، مسئله فهم بوده است. ویژگی ساختاری و بنیادین فهم را که از آن به دور هرمنوتیکی تعبیر کرده اند، دوری بودن و حلقویت (Circularity) آن دانسته اند. اصل مهم دور هرمنوتیکی این است که فهم اساسا کنشی است ارجاعی و ترددی. شناخت و فهم یک چیز در گرو شناخت کلیتی است که آن چیز در آن واقع شده است و پیوسته، دور میان اجزاء و کل در جریان است. اما این دور، از سنخ دور منطقی – دور باطل – نیست، و به دلیل باز بودن و ایستا نبودن و انعطاف پذیری، عملا ظرفیتها و امکانهای بسیاری را برای خواندن، فهم، و تاویل متن، پیش می کشد و مجال گفتگو وتعامل با انواع دانشهای زبانی، رویکردهای نقد و نظریه ادبی و جریانهای فلسفی را فراهم می کند. در این مقاله ضمن مروری فشرده به گرایشهای هرمنوتیک، به طرح تلقی های مختلف از دور هرمنوتیکی و زمینه و پیشینه تاریخی، شیوه ها و حوزه های کاربرد آن خواهیم پرداخت.
  • رابطه نشانه شناسی با پدیدارشناسی با نمونه ای تحلیلی از گفتمان ادبی هنری، مجله ادب پژوهی
    حمیدرضا شعیری صفحه 61
    پدیدارشناسی هوسرل سعی دارد تا ما را متوجه این نکته سازد که چیزها حضوری مستقل و خارج از انسان ندارند. در چنین نظامی، مفهوم واقعی چیزها تابع دریافتی است که ما در عمل ارتباط از آنها داریم. نظام پدیدارشناختی هوسرل درصدد است تا ما را متوجه «اصل چیزها» کند. و چنین امری با رجعت به آنچه که «جوهر» چیزها نامیده می شود به دست می آید. بدیهی است که در این حالت، نوع رابطه حسی- ادراکی که ما با چیزها برقرار می کنیم از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه دریافت ما از آنها بدون پیش شرط شناختی صورت می گیرد. با توجه به همین دریافت حسی- ادراکی است که نشانه شناسی صورت گرا و ساختارگرا جای خود را به نوعی نشانه- معناشناسی وجودگرا و هستی مدار می دهد که دیگر نشانه را امری مکانیکی و تابع رابطه ای متقابل بین دال و مدلول نمی داند، بر این اساس، دیگر نشانه شناسی متکی به ذات خود نیست، چراکه دیدگاه پدیداری در مطالعات مربوط به نشانه سبب می شود تا نشانه، نه آن گونه که هست، بلکه آن گونه که ما آن را دریافت می کنیم، آن گونه که می تواند باشد و با توجه به موقعیت انسان در بافت پدیداری، معنا یابد، و ما چنین تحولی را مدیون آنچه که گرمس آن را نقصان «وجودی» معنا می نامد هستیم. برای جبران این نقصان وجودی است که گفتمان به محل تجربه پدیداری و فوری کنش گر از چیزها آن گونه که بر او تجلی می یابند، تبدیل می گردد. در واقع، هدف اصلی از ارائه این مقاله، تبیین جایگاه پدیدارشناسی در مطالعات مربوط به نشانه و نقش آن در تحول نشانه شناسی کلاسیک به نشانه - معناشناسی سیال و حسی- ادراکی است.
  • ناصر نیکوبخت، عباس رنجبرن صفحه 84
    در عرصه نظامی پژوهی در ایران، کارهای سعید نفیسی به عنوان یکی از محققانی که آغازگر این راه بوده، درخور توجه است. نفیسی برای نخستین بار نمونه ای چند از اشعار نظامی را گرد آورد و در همین راستا به نگارش احوال وی پرداخت و با استناد به اشعار خود شاعر نکاتی مبهم را در زندگی و آثار وی روشن کرد. سالها بعد، نیز با جستجو در منابع مختلف، اشعار نظامی را جمع آوری کرد و به تصحیح آن همت گماشت و پژوهشهای قبلی خود را تکمیل کرد. با بررسی نقد و پژوهشهای نفیسی مشخص می شود که تلاش وی در روشن کردن زندگی نظامی بسیار مؤثر بوده و بابی جدید در عرصه تحقیق در زندگی این حکیم گشوده است، به طوری که تمام کسانی که بعد از آن در احوال نظامی تحقیق کرده اند، از مراجعه به آن بی نیاز نبوده اند. در این مقاله ضمن نگاهی به پژوهش نفیسی در احوال و اشعار نظامی و مقایسه مختصر آن با پژوهشهای دیگر محققان، شیوه ها و شگردهای نفیسی در نقد و تصحیح دیوان نظامی بررسی شده است.
  • مقایسه برخی از پرسوناژها در اساطیر روسیه و ایران
    علی تسلیمی، عباس خائفی، اعظم اسماعیل زاده صفحه 105
    پرسوناژهای (personages) اساطیری ای که در مقاله حاضر مورد بررسی است، شامل سه دسته پهلوانان، پریان و خدایان است. در این مقاله تلاش شده است تا این سه گونه پرسوناژ در اساطیر ایران و روسیه مقایسه شود. در این مقایسه و تطبیق وجوه تشابه افسانه های سیاگالش و لش، حماسه های رستم و ایلیامورامتس، و اسطوره های میترا و داژبگ، ضحاک و تری گلاوا، اهورامزدا و بیل بگ، اهریمن و چرن بگ نشان داده شده اند. برخی از این شباهتها اتفاقی به نظر می رسند (مانند شباهت لش و سیاگالش) اما برخی نیز ریشه در نژاد و فرهنگ مشترک این دو کشور دارند (مانند اهورامزدا و اهریمن). اساس کار این مقاله گزارش تطبیقی اسطوره ها و افسانه های روسیه و ایران بر مبنای نظریه چامسکی درباره شباهتهای ژرف ساختی است، اگرچه گاه یکی از آنها دارای پیشینه بیشتری است و ممکن است بر دیگری اثر گذاشته باشد.
  • سهیلا فرهنگی صفحه 128
    سبک شناسی در حوزه های گوناگون تحقیقات ادبی به ویژه در نقد ادبی متون نقش مهمی دارد و طبقه بندی علمی آن می تواند کار آموزش سبک را آسان کند. هدف از این نوشتار نگاهی انتقادی به کتابهای سبک شناسی از جهت تقسیم بندی شیوه های نثرنویسی است. برای رسیدن به این هدف ابتدا دیدگاه های تعدادی از محققان در تقسیم بندی شیوه های نثرنویسی بیان شده و سپس به نقد و بررسی آنها پرداخته شده است. مهمترین آسیبهای این گونه تقسیم بندی ها عبارت اند از: مشخص نکردن مبانی تقسیم بندی ها، نارسائی تعاریف، تناقض در تعیین مصداقها، چندگونگی تقسیم بندی ها و اختلاف در نامگذاری، عدم تمایز نثر ادبی از نثر غیر ادبی، کلی بودن تقسیم بندی ها و انعطاف ناپذیربودن آنها، کم توجهی به بعضی از گونه های سبکی به ویژه سبک فردی و خرده سبکها، درآمیختگی نوع نثر با سبک نثر، نگاه تک بعدی به سبک نثر و کم توجهی به تعیین عناصر و شاخصه های سبکی و روش های تحلیل سبک و...
  • محمدحسین جواری، احد حمیدی کندول صفحه 144
    سه گرایش اصلی در نقد آثار ادبی با سه محوریت نویسنده، متن و خواننده که در طول زمان هر یک جایگاه خود را داشته اند، مطرح است. در گرایش اول، منتقد با مطالعه بیوگرافی نویسنده برای رسیدن به معنی و مفهوم موجود در متن ادبی اقدام می کند. در گرایش دوم که اساس نقد ساختارگرایان است، منتقد با مطالعه بر روی متن و ساختار آن درصدد درک نیات نویسنده است. در گرایش سوم با محوریت خواننده، منتقد او را عامل تعیین کننده، هم در آفرینش اثر و هم در دریافت معنی آن، می داند و با تکیه بر خواننده محوری، نقد خود را بر پایه تمایلات هویتی و زمانی او بنا می کند. این مقاله با هدف نشان دادن سیر تحول نظریه های ادبی معطوف به خواننده، به توضیح درباره نظریات منتقدین گرایش سوم می پردازد که تئوری های خود را بر پایه فلسفه پدیدارشناسی بنا نهاده و با تکیه بر آزادی انسان و به تبع آن آزادی خواننده، برداشت فردی و تفسیر معنایی وی را اساس نقد خود قرار می دهند.
|
  • A Critical Look on the Theoretical Principles and Methods of Traditional Rhetoric
    Mahmood Fotoohi Page 9
    This paper intends to study the theoretical principles and methodological issues of the traditional rhetoric in order to uncover the weak and strong points of the rhetorical system in analyzing the literary discourse as regards to its splendor and artistic effect. The first part of the article discusses the principles of rhetoric among which: postulating the two poles, true and figurative, for the world and the language; distinguishing "signifier" from "signified"; searching for definite and ultimate meanings; priority of clarity over ambiguity; narrow imagination as concerned to the sensual perception; ideological basis; neglecting the role of context and adopting an atomistic outlook toward words or sentences; graphocentrism. The second part examines the problematic strategies and tactics used by rhetoricians which, in a general look, seem to confine the area of the activity of rhetoric. These problems are as follows: priority of poetry over other literary forms; ignoring the language change and the aesthetic taste of time; lack of research in literary texts; scholastic character of rhetoric; copying, and avoiding any critique on the ideas of the predecessors. As such the paper concludes that rhetoric, in its traditional form, fails to maintain the ever-changing needs of creative imaginations and motivated talents; therefore there is no other way but to change the traditional methods and ideals, if a practical and efficient rhetoric is expected.
  • Alireza Nikouei Page 40
    Hermeneutics – either regarded as science, art, methodology or skill – has a great influence, in our time, on various areas of human knowledge due to its long history and development.Hermeneutics has gone through several stages and has followed different tendencies, but in all these, the focal point has been the reader's "understanding" of the text. The structural feature of "understanding" is considered to be its circularity, known as "hermeneutic circle". "Understanding" is, by nature, referential and cyclical, because in order to know the whole, one is to know the constituents of the whole, as well as the constant interrelation of the parts and the whole. This cyclical movement is dynamic and adaptable; therefore, far from being a vicious circle, it suggests countless possibilities for reading, interpreting and comprehending the texts and possesses the capacity of opening a dialogue with all the linguistic insights, literary theories and philosophical schools.This paper, apart from carrying out a general review on various trends in hermeneutics, introduces the different interpretations of hermeneutic circle, its historical background and the ways and areas of its application.
  • The Dialogue Between Semiology and Phenomenology As a Strategy for Analyzing the Literary and Artistic Discourses
    Hamid Reza Shairi Page 61
    According to Husserl's phenomenology, "things" do not have any presence independent of man. In fact the real concept of "things" is a function of our communicating with them. Phenomenology tries to call our attention to the "origin of things", but this is impossible unless we are referred to the "essence" of things. In this process our sensual-perceptual relation to the things is of special importance, because our understanding of things takes form without any cognitive presupposition.On the basis of the above-mentioned sensual-perceptual understanding, a kind of existential and ontological semio-semantic approach replaces the already dominant semiotics which possesses a formalist and structuralist character. Signs are then no longer the mechanical entities to depend on the interaction of signifier and signified and it will be thus impossible for the semiology to be self-contained, because the "sign" finds its meaning not as it is, but as perceived by man and according to his situation in a phenomenal context. This evolution owes its existence to what Greimas calls "existential deficiency", and it is indeed for the reason of compensating this deficiency that "discourse" turns out to be a context for phenomenal and instantaneous experience of the speaker of "things" as they are manifested to him.This paper is to determine not only the function of phenomenology in the sign-related studies but also its contribution to the emerging of the sensual-perceptual semio-semantics out of classic semiology.
  • Naser Nikoobakht, Abbas Ranjbaran Page 84
    The writings of Said Nafisi, so far as the researches on Nizâmi's works are concerned, are of notable significance. Nafisi was the first to document his works with biographical information picked up from Nizâmi's poems and tried his best, on the basis of his findings, to start writing an authentic biography of this poet. In his later researches, Nafisi completed his primary work through compiling and collating Nizâmi's poems. A close look on Nafisi's books makes clear that his attempts has opened a new horizon in the task of writing biographies about Nizâmi, in a way that his works can be counted among the most reliable references on this great poet.This paper, through examining Nafisi's researches on Nizâmi and comparing it briefly with the works of other researchers, studies the strategies and techniques of Nafisi in textual criticism of Nizâmi's Divân.
  • A Comparative Study of Some Personages in Russian and Persian Mythology
    Ali Taslimi, Abbas Khaefi, Azamesmailzadeh Page 105
    The mythical personages studied in this article fall into three categories: Heroes, Fairies and Divinities. We have tried to draw an analogy among the three categories in the Persian and Russian mythology. In this comparison the points of similarity between the legends of Siagalesh and Lesh (Leshi), the epics of Rostam and Iliâ Murâmetz, and the myths of Mithrâ and Dâzhbog, Zahâk and Triglâvâ, Ahurâmazdâ and Bilbog, Ahriman and Chornbog, have been exhibited. Some of the likenesses seem to be accidental (like that between Lesh and Siâgalesh), but some others are rooted in the shared cultural heritage and racial origin of the two nations (like that between Ahurâ and Bilbog).This comparative report, influenced by the linguistic model of Noam Chomsky, attempts to trace out a deep structural analogy between the Persian and Russian myths and legends, although in some cases the mere reason of the influence of one legend on the other is its longer historical record.
  • Soheila Farhangi Page 128
    Stylistics plays a significant role in many areas of literary researches, of which, the most important is supposed to be the literary criticism. A scientific typology of literary styles can doubtlessly facilitate the task of learning about styles.This paper is intended to be a critical study of prose writing typologies as presented in the Persian books on stylistics. Firstly, the classifications for writing prose are introduced from the standpoints of some researchers; secondly these classifications are commented and criticized. Our investigation itemizes the most important shortcomings of these typologies as follows: lack of the principles of classifications; weak definitions; paradoxical referents; confusing literary and non-literary prose; imprecise and inflexible categorizations; disregarding some style variants particularly the individual styles and microstyles; intermingling genres with styles; one-dimensional views toward styles; inexact determinations of stylistic elements and features; insufficient accounts of the methods of style analysis.
  • Mohammad Hossein Javari, Ahad Hamidi Page 144
    In the 20th century three major approaches to literary criticism were developed. They focused respectively on one of the constituents of meaning namely, writer, text and reader, and played their specific roles in the evolution of literary criticism. The first approach, considering the writer as the main source of the meaning, focuses on the biography of the writer to deeply understand what is going on in a text. The second approach essentially concerned with structuralism, studies the text and its structures to understand the aims of the narrator. The critics of the third group believe that the reader is the main reason for the writer to produce his book; therefore their criticism intends to understand the meaning of the text according to the reader's intentions and desires.This paper is to explain the views of the third group critiques whose philosophical base is phenomenology and they foreground, therefore, the reader's choice to interpret the text. In this way, the basis for any criticism, will be no more the single meaning of the text, but the personal interpretation of the reader.